Search

Podcast: Het gebruiken van verdriet en verlies als opening


Een gesprek tussen ziel-activist Francis Weller en filosoof Terry Patten over het gebruiken van verdriet en verlies als opening en het belang van rituelen.


In onze Westerse samenleving hebben we grote culturele weerstand gecreërd ten aanzien van het hebben van negatieve emoties. Maar is dit terecht, kunnen we ons afvragen? Want in plaats van deze ontkenning kunnen negatieve emoties niet functioneren als een soort heilige toegang naar de mens haar hogere dimensies? Een hogere gevoeligheid waar onze menselijke kracht verscholen ligt. Ons vermogen om gezond en vitaal te zijn.


Verlies omarmen

In deze bijzondere conversatie (in het Engels), legt Francis Weller uit dat onze hedendaagse relatie tot verdriet behoorlijk primitief kan worden genoemd. Wanneer we met verdriet te maken hebben handelen we vaak vanuit twee basisstrategieën: of verdriet wegduwen of erin verdrinken. En dit vraagt ​​om een bepaalde volwassenwording. Het volwassen worden in hoe we de ervaringen en emoties in het leven benaderen. Weller zegt dat huidige splitsing van het bestempelen van iets als positief of negatief zo destructief en willekeurig is. Hij vraagt zich af of we deze opsplitsing niet moeten veranderen, in plaats van iets als goed of slecht te bestempelen, bijvoorbeeld als 'vitaal' of 'niet-vitaal'?


Want al onze emoties, of het nu verdriet, woede, of verlies is, zij dragen vitaliteit in zich. Het zijn alles behalve dodelijke emoties. Maar de platte cultuur waarin we leven hebben het bereik van wat we mogen voelen tot een hele kleine range beperkt. Aan de ene kant zijn we het lage register van verdriet kwijtgeraakt en aan de andere kant aanbidden we het bovenste register van vreugde en plezier tot ongekende hoogtes. En als gevolg zijn we dus heel erg beperkt in wat we mogen voelen.


En waar dit gesprek over gaat is de kwestie die ons nu te wachten staat: Hoe kunnen we dit register van gevoelens weer openbreken? Hoe kunnen we niet alleen hoop, vreugde en geluk in het leven te omarmen, maar maar ook menselijke negatieve emoties? Want door bijvoorbeeld het te omarmen van verdriet, zullen we ontdekken dat we als mens zoveel groter, zoveel dieper en zoveel levendiger worden. Want of we het nu willen accepteren of niet er is geen ontsnapping aan verlies en verdriet. We krijgen er allemaal mee te maken. Dus in plaats van het weg te duwen, kunnen we het leren gebruiken als uitnodiging tot openheid en ruimte? En om deze reden zullen we rituelen weer in ons leven moeten nemen. Als vervoersmiddel van deze emoties.


Francis Weller

Vijfendertig jaar lang werkt Francis als beoefenaar van zielgerichte psychotherapie. Hij gebruikt inzichten uit de psychologie, antropologie, mythologie, alchemie en inheemse culturen. Hij begeleidt genezende rituelen voor groepen en individuen ten aanzien van schaamte, oordeel en verdriet. Hij is de auteur van The Wild Edge of Sorrow en The Threshold Between Loss and Revelation en hij voltooit momenteel zijn derde boek, A Trail on the Ground: The Geography of Soul.


Terry Patten

Terry Patten is filosoof, leraar, activist, adviseur en sociaal ondernemer. Hij is de auteur van A New Republic of the Heart – An Ethos for Revolutionaries  en de co-auteur met Ken Wilber en anderen van Integral Life Practice. Terry is de oprichter van de non-profit organisatie A New Republic of the Heart en de maker van de State of Emergence-podcast.


Lees ook

- Ons overgeven aan verdriet heeft de kracht om onze diepste wonden te helen

- Video-Meditatie: Het geheim van omgaan met het leven haar grote uitdagingen en veranderingen

- Video: Verdriet, omarm het. Door Moojideyja-icon-outline-white.png

Deyja, here to support your grieving journey

MENU

BIG QUESTIONS

SUPPORT

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2020. Deyja. All rights resevered